Όλες οι αλλαγές σε απολύσεις – προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα

Καταργείται ο “βάσιμος λόγος απόλυσης” και η “ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου”

 

 

048dc2e0a9ac4e388ae8ee35614e80df_F45479712.jpg

Την κατάργηση δύο εργασιακών διατάξεων προτείνει ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης σε τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στο νομοσχέδιο για την κυβερνησιμότητα των Δήμων. 

Ο λόγος για τις διατάξεις περί “βάσιμου λόγου απόλυσης” και περί ευθύνης αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων”. Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν πως έτσι μπαίνει τέλος στον “κόφτη” τον οποίο εισήγαγε η προηγούμενη κυβέρνηση στις προσλήψεις. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα έχει ενσωματώσει στο εθνικό της δίκαιο και τον Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη (ΑνΕΚΧ) που κυρώθηκε από τη Βουλή το 2016. Στη δυσάρεστη περίπτωση απόλυσης εργαζομένου υπήρχαν δύο επιλογές: είτε ο “βάσιμος λόγος απόλυσης” χωρίς αποζημίωση, είτε η καταβολή αποζημίωσης στον εργαζόμενο χωρίς “βάσιμο λόγο απόλυσης”, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι. 

Με το άρθρο 48 του ν. 4611/2019, της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που ήρθε προς ψήφιση τον Μάιο, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, πλέον υπάρχει μία μόνον επιλογή: η καταγγελία της σύμβασης να γίνεται μόνο για “βάσιμο λόγο”. 

Η ρύθμιση αυτή , αναφέρουν οι ίδιες πηγές, όχι μόνο δεν είναι “φιλεργατική” αλλά λειτουργεί εναντίον των εργαζομένων, καθώς: 

-δυσχεραίνει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και 

– φέρνει τους ήδη εργαζόμενους σε χειρότερη θέση, καθώς στιγματίζεται για τον υπόλοιπο εργασιακό βίο ο εργαζόμενος που απολύεται. 

Επιπλέον, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, με το άρθρο 58 του ίδιου νόμου επιδεινώνεται ραγδαία μια βασική παθογένεια του ελληνικού συστήματος, που είναι οι καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων. 

Η νέα κυβέρνηση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, με την κατάργηση αυτών των άρθρων – με βασικό της μέλημα τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας και την αποτελεσματική προστασία των υφιστάμενων – επιτυγχάνει τα εξής: 

-Καταργεί τον “κόφτη” στις προσλήψεις που έβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ενδεικτικά, από το συνδυασμό των πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης και της εφαρμογής του άρθρου 48, τον Ιούλιο 2019 το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων ήταν αρνητικό κατά 14.691 θέσεις. 

– Βάζει τέλος στον ουσιαστικό διαχωρισμό μεταξύ εκείνων που έχουν εργασία και εκείνων που είναι άνεργοι, ή μόλις ξεκινούν τον εργασιακό τους βίο (insiders/outsiders της αγοράς εργασίας). 

– Αποτρέπει τη μαζική μετατροπή σχέσεων εργασίας σε ορισμένου χρόνου, σε συμβάσεις έργου, και σε υπεργολαβίες, και θα οδηγούσε τελικά σε σημαντική ενίσχυση της “μαύρης”, αδήλωτης, εργασίας.

 

Δείτε τη σχετική τροπολογία συνημμένη

Σχετικά Αρχεία:

Προηγούμενο Πώς καταπολεμά η ΕΕ τη φτώχεια και την ανεργία
28ης Οκτωβρίου & Πλ. Ηρώων,
Τ.Κ. 27100 ΠΥΡΓΟΣ

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
8:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας